Family in Dubai

Ädelstenar

När man tänker på ädelstenar så tror jag att de flesta tänker på blå safirer och röda rubiner. Det är en bra början men det finns så väldigt många flera vackra och ädla stenar.

Det viktigaste när man värderar ädelstenar är färgen. De mest värdefulla ädelstenarna skiftar i färg med utgångspunkt från dess primära färg.

Nästan alla ädelstenar har bearbetats och förbättrats. Ädelstenar som inte har förbättras men ändå har fina kvaliteter är mycket ovanliga och värdefulla. Opolerade ädelstenar ger normalt ett mindre vackert intryck. Nästan alla ädelstenar inom smyckesindustrin har behandlats med värme. Värmen kompletterar och avslutar det naturen en gång påbörjat. Juvelindustrin accepterar denna typ av behandling som en naturlig del av förbättringen av en ädelsten.

 

SAFIRER

En vacker safir skall vara blåklintsblå och sådana kommer oftast från Burma eller Indien. Idealet är en intensivt blå färg med svag anstrykning åt violett. Stenen skall också vara ren och fri från störande inneslutningar. Det finns även ljusblå safirer från Ceylon men de flesta safirer vi hittar i svenska affärer är de mindre attraktiva mörka, nästan bläcksvarta safirerna. Safirer kan även vara rosa.

 

RUBINER

En vacker rubin skall vara röd med en liten dragning åt blått. Rubin är en av de vanligare ädelstenarna i smyckesindustrin. En slipad rubin uppvisar en lyster nästan i klass med en diamants. Rubinen är en hård ädelsten som hittas i bland annat Afghanistan, Tanzania, Vietnam, Thailand och Kenya. Även rubiner kan vara rosa. Samma ämne som ger stenen sin fina röda färg, kromet, försvårar också kristallens tillväxt, en rubin som är både stor, röd och ren är enormt sällsynt.

 

En riktigt perfekt safir eller rubin är dyrare än en diamant i motsvarande storlek.

 

SMARAGDER

Att smaragden skall vara grön är självklart. Den mest eftertraktade nyansen är klart grön med en liten anstrykning av blått.

Alla ädelstenar har mer eller mindre synliga inneslutningar (orenheter) bestående av små sprickor, håligheter och främmande partiklar som till exempel små kristaller av andra mineral. Smaragdens speciella kemiska sammansättning gör att den oftast uppvisar flera håligheter och småsprickor än andra ädelstenar, detta är helt normalt och betyder inte att det är en dålig sten. Smaragder som verkar helt rena för blotta ögat är i stort sett omöjliga att få tag i. Man kallar ofta smaragdens särskilda, växtliknande inneslutningar för dess jardin (fr.) eller trädgård

Smaragd påträffas framförallt i Colombia.

 

TANZANIT

Jag vill slå ett extra slag för Tanzaniten som hittades i Tanzania 1967. Denna helt underbara ädelsten upptäcktes av en lokal befolkningsgrupp. Det finns få gruvor i Tanzania som utvinner Tanzaniten och den är mer sällsynt än en diamant! Tanzanite är en ganska ointetsägande sten i rå form. Den har en brunaktig färg som sedan förvandlas till en helt underbar lila/blå färg efter värmebehandling. När stenen presenterades för juvelbutiken Tiffany´s i New York blev de alldeles saliga över dess skönhet. Det var de som gav stenen sitt namn. Bär man en Tanzanit kan man vara säker på att man inte stöter på många andra kvinnor med samma sten. Den har en liten nackdel och det är att den är ganska skör. Det gäller att välja en infattning som skyddar stenen.

 

Har man svårt att välja sin ädelsten kan man alltid titta på vilken som är ens månadssten. Bär man sin månadssten anses den bringa tur.

Januari       

Granat har ofta en brunröd nyans och liknar rubinen men är betydligt billigare. Färgen är röd som granatäpplets kärnor. Granat finns även i andra färger som grön, gul, brun och violett. Man heter den typ av granat som används till ädelstenar i Afrika.

Februari     

Ametist är en purpurfärgad mineralkvarts. Ordet ametist härstammar från grekiskan. Ametisten har historiskt kommit att symbolisera kysk- och renhet och har därför fått en framträdande roll i det katolska prästerskapet. Ametisten hittas bland annat i Brasilien, Madagaskar och Uruguay.

Mars          

Akvamarin betyder på latin havsvatten och är en är blå variant av ädelstenen beryll. Mest värdefull är den akvamarinen som har en djupare, mörkblå färg. Stenen är spröd och känslig för tryck. Akvamarin utvinns framförallt i Brasilien.

April           

Diamant se kapitlet om diamanter.

Maj

Smaragd se ovan

Juni           

Pärla se kapitlet om pärlor

Juli            

Rubin se ovan

Augusti       

Peridot är en av de få ädelstenar som endast finns i en färg. Peridot är grön med inslag av guldskimmer. Färgen kommer från små inslag av järn i mineralen. Beroende på halt av järn så varierar den gröna färgen. Peridot hittas framförallt i Burma, Pakistan och USA.

September  

Safir se ovan

Oktober      

Turmalin är en kristall som finns i många olika färger, ibland så har samma sten olika färger i sig. Ordet turmalin betyder just mångfärgad sten och hittas framförallt i Brasilien.

November   

Citrin är en gulfärgad kvartssten. Den är liksom andra ädelstenar inom kvartsfamiljen relativt stöttålig. Stenen hittas bland annat i Brasilien, Madagaskar och USA.

December   

Topasen finns i olika färger men förekommer vanligen i rosa, gul alternativt blå färg. Den mest värdefulla topasen är rosa till rödaktigt orange. Stenen hittas bland annat i Australien, Brasilien, Mexiko, Namibia, Sri Lanka och Nigeria.

 

Rengörning

För att rengöra ett smycke med infattade ädelstenar så går det bra att använda en blandning av vatten och ett milt diskmedel. Låt smycket ligga i vattenbadet i cirka 20 minuter, borsta det sedan försiktigt med en riktigt mjuk tandborste. Ultraljudstvätt är normalt inte att rekommendera för att rengöra ädelstenar. Rubiner och safirer klarar normalt ultraljudstvätt men andra ädelstenar är känsligare. Opaler och smaragder ska exempelvis aldrig rengöras med ultraljud.

 

www.lamastone.se

www.solemineral.com

 

Den förföriskt vackra tanzaniten, här i en fantasifull ring.