Family in Dubai

Visum

För att stanna i Dubai mer än turistvisumets 30 dagar krävs ett uppehållstillstånd. Korrekt sagt ett ”residency permit”. På de flesta företag finns en sk PRO, en man som hanterar all pappersexercis för dig och din familj. Många vändor fram och tillbaka och många stämplar blir det...  Det finns två typer av uppehållstillstånd:1.Du är sponsrad av ett företag för att arbeta2.Du skall inte arbeta, utan bara bo i Dubai som medföljande till en som skall arbeta.  För att få ett uppehållstillstånd så skall du visa ditt anställningskontrakt, pass (med ”entry stamp”), läkarkontrolls protokoll, betyg, kopia av ditt företags registreringsbevis och handelslicens samt tre passfoton. Ärendet hanteras av Immigration Department. Är du medföljande står tydligt i ditt uppehållstillstånd ”not allowed to work”.  I Dubai kan man inte få uppehållstillstånd om man inte är sponsrad av någon. Ofta är mannen sponsrad av företaget han skall arbeta för och kvinnan i sin tur sponsras av mannen. Läkarkontrollen innebär att ta ett blodprov för att säkerställa att du inte har HIV. Du får även genomgå en lungröntgen för att kontrollera att du inte har TBC. Om du är HIV positiv sänds du raka vägen hem igen. 

 

Arbeta med familjevisa

Om du som medföljande vill börja arbeta måste du ansöka om ett ”Labour Card”. Du behöver ett ” letter of no objection” (NOC) från din sponsor (make), ditt pass med visastämpel, passfoto och en kopia av din sponsors pass. Labour Card kostar 1000 dhr och måste förnyas varje år. 

 

Att starta ett företag i Dubai

För att starta ett företag i Dubai krävs det att du har en sponsor, dvs en emiratier som äger 51 % av företaget eller att du startar i en frizon. Väljer du en sponsor så är han oftast friskriven från allt ansvar och erhåller en årslön för besväret. Om du har tankar på att starta skall du vara noga med val av sponsor, det finns flera olika firmor som kan hjälpa till. Det är viktigt att välja en sponsor som passar ditt företag och som har rätt kontakter. Det finns flera frizoner att välja på om du vill starta företag: Jebel Ali Free Zone, Dubai Internet Media City, Dubai Airport free zone för att nämna några. Det kostar från 30 000 dhr och uppåt, beroende på vilken typ av företag du väljer.   


Arbeta i Dubai

Arbetsdagarna är söndag – torsdag. Man arbetar långa dagar i Dubai. Det beror givetvis på vilken bransch du arbetar inom men man är i Dubai för att arbeta. De allra flesta som jobbar här reser dessutom mycket, det tycks vara oundvikligt. Semestern är i allmänhet futtiga 21 dagar. Helgdagarna är färre än i Sverige. Jul firar man inte. Har man arbetat normala arbetstider under Ramadan brukar kompensationen vara ett par dagars semester runt jul.  


E Gate

När ni har ett uppehållstillstånd så är det dags att skaffa även E Gate Smart Card. Detta lilla kort underlättar enormt när man skall ta sig in i Dubai genom ”Immigration”. På Dubais flygplats är kön till passkontrollen stundtals mycket lång. Tack vare detta lilla kort passerar man genom en elektronisk dörr, där det sällan är kö. Man visar sitt kort och ger sitt fingeravtryck och vips öppnar sig den magiska dörren. Barnen följer med på de vuxnas kort.


Expatpaket

När du blir erbjuden ett arbete i Dubai ingår oftast ett ”expatpaket”. Utformningen varierar mellan olika företag. Tänk på att följande kostar mycket pengar.

 

  1. Sjukvård (täcks till stor del av din försäkring, se nr 4).
  2. Skolor
  3. Boende
  4. Försäkringar för bohag och individer.
  5. Hemresor till Sverige
  6. Pension för medföljande (läggs inte in i paketet men höjd bör tas för det).
  7. Flytten

 

Mat är fortfarande något billigare i Dubai, såvida man inte väljer att handla ekologiskt. Vissa varor som korv är betydligt dyrare här en hemma. De pengar man sparar på det billiga brödet försvinner snabbt iväg när man handlar något som är importerat. Vi har upplevt att vi unnar oss lite extra här jämfört med i Sverige. Det kan vara en middag ute eller en övernattning på hotell. Alla välkomna besök hemifrån gör också att priset på matkassen drar iväg. Det är dessutom roligt att göra utflykter med sina gäster, vilket även det kostar. Levnadskostnaden blir helt enkelt högre.

Bilar är billigare här jämfört med hemma, likaså bensinen.