Family in Dubai

SKOLA

Så här kan en skola se ut.


Bildsal


Klassrum för en nioåring.


Klassrum för en sexåring.Gymnastiksal


Sätt er in i skolsystemet innan ni tar steget och flyttar till Dubai! Det skiljer sig en del från det svenska, framför allt vad det beträffar de yngre barnens skolgång. Det är viktigt att så tidigt som möjligt ansöka om en plats på en eller flera skolor. Vi hade en plats till vårt barn innan beslutet att flytta var slutklubbat. (Vi hade lärt oss den hårda vägen d.v.s. ingen plats i någon skola alls, när vi flyttade utomlands förra gången).

Vi känner många som har kommit hit till Dubai och har fått kämpa över sex månader för att hitta en plats till sina barn. Vi pratade nyligen med rektorn för en av Dubais mest populära skolor som berättade att de utan vidare skulle kunna öppna ytterligare en skola och fylla upp den. De har 400 barn i kö. Det är viktigt att barnen kommer in i skolsystemet direkt, det är då de kommer i kontakt med engelskan och får kompisar. 

Om ni besöker Dubai inför den eventuella flytten (gör det!!!) så ta er tid att besöka en eller flera skolor. Kontakta mig så sköter jag allt det praktiska åt er och bokar in möten med skolor som passar era önskemål.

De flesta skolor vill ha ett transferintyg om barnen har gått i skola någon annanstans, 4 foton, vaccinationsintyg, kopia på barnets och föräldrarnas pass, kopia på födelsebeviset samt en ansökningsavgift. Även om ni inte har alla papper med er, så fyll i ansökan ändå. Ni kan alltid komplettera den senare. Barnet hamnar då på skolans väntelista. Ansökningsavgiften (registration fee) får ni inte tillbaka om barnet av någon anledning inte skall gå på skolan.

Kan ni inte bestämma er när ni är här på besök så går det också ansöka via nätet och var flitig med telefonsamtal. Kösystemet kan upplevas som flexibelt. Något som vi har märkt här i Dubai och som är svårt att vänja sig vid, är att en mansröst i telefonen är mycket mer effektivt är en kvinnoröst. Vi kvinnor kan skrika oss hesa men det är först när mannen ringer som det händer något. Det gäller för övrigt allt här, från gasleverantör till flyttfirma.

Om ditt barn inte har kommit in på den skolan som ni önskar, kontakta ändå skolan och fråga om det finns någon lärare som kan undervisa ert barn i engelska någon gång i veckan. Barnet får då bekanta sig med, inte bara skoltanken utan även själva skolan och lär sig samtidigt lite engelska. Ni visar därmed ert höga intresse för skolan och sådant uppskattas!


Du hittar mycket mer information om skolor under rullgardinen jämte rubriken "flytta".