Family in Dubai

Nytt språk

Den stora oron för många föräldrar är just språket. De små barnen pratar oftast inte engelska. Flytta till ett nytt land, nytt hus, ny skola, nya kompisar, ”nytt” väder o.s.v. i kombination med ett nytt språk kan göra vilka föräldrar som helst alldeles sömnlösa av huvudbry. Ett tips kan vara att köpa engelska barnböcker, engelska spel, engelska barnsånger, engelska barnfilmer o.s.v. Introducera barnet lite försiktigt och under lättsamma former för språket. En mycket bra hjälp är denna sida: www.starfall.com .Vad som är alldeles fantastiskt och gör alla föräldrar sprickfärdiga av stolthet är att barnen snappar upp språket otroligt snabbt. De förstår innan de pratar och de flesta barn pratar med enklare meningar redan efter 6 månader. På de internationella skolorna finns ENL, speciell engelskundervisning, för de elever som inte har tillräckligt god engelska. De får då gå ifrån ordinarie lektioner och öva tal och skrift några gånger per vecka. På de flesta skolor finns möjlighet att få hjälp av läraren efter skoltid om ditt barn behöver extra stöd. Det sker då mot en extra kostnad. 

  

Höga krav

Inskolning tillämpas inte. Många skolor tillåter dock att man sitter med i klassrummet i början även om man anses vara mycket udda.  Skolgången är mer krävande här än hemma och disciplinen hårdare. Barnen lär sig tidigt att läsa och skriva. Det råder skolplikt redan från fyra års ålder. Förväntningarna på eleverna är höga och höjs allt eftersom barnet går upp en nivå. Elever börjar få läxor redan vid sex årsålder och från ungefär åtta år har de läxor varje dag. Läxorna skall vara gjorda annars utdelas olika form av straff från stränga tillsägelser till kvarsittning. Vill det sig riktigt illa, blir eleven avstängd (skolavgiften betalas inte tillbaka). Om eleverna sköter sig belönas de. Belöningssystemen varierar men det är ofta små klistermärken eller stämplar. Barnen kan få dem i sitt skolmaterial eller klistrat på skjortan. Godis förekommer i stor utsträckning i skolan. Är det någon som fyller år eller om man firar någon högtid tilldelas barnen alltid ”treats” d.v.s. godis.  

 

Bo nära skolan?

Att bo nära en skola är näst intill omöjligt. Tänker man sig fågelvägen kan man bo mycket nära en skola men verkligheten ser helt annorlunda ut. Ofta är det vägarbeten som förhindrar framfarten. Man måste alltför ofta åka en lång bit på en väg för att sedan göra en u-sväng för att komma över på andra sidan. Alla barnen på skolan slutar och börjar på samma klockslag . Det medför kolossalt många bilar som vill in och ut på samma område samtidigt. Räkna med kaos och utrusta dig med en stor portion tålamod!  Många skolor erbjuder skolbuss. När man kommer från Sverige och har det svenska säkerhetstänkandet, t ex använda bilbälte och vara uppmärksam i trafiken, i bakhuvudet så kan skolbussen kännas som ett osäkert alternativ.