Family in Dubai

Dubai är shopping.

Lista på shoppingmall

Många människor reser hit enbart för att shoppa. Många av de som bor här ägnar sin lediga tid åt just shopping. Shopping tycks vara ett sätt att umgås, kollektiv shopping. Shopping är en livsstil i Dubai.

Vad är det som gör att Dubai är shopparens mecka? Det är först och främst priserna. Man hittar mycket här som kostar mindre än i Europa och USA vilket beror på att det inte finns någon moms. Guld, ädelstenar, äkta mattor, vackra tyger, kashmir sjalar, solglasögon, handväskor, sportartiklar, leksaker, torkad frukt, nötter, böcker, skönhetsprodukter, bilar, hemteknik (datorer, plasmatv, kamerautrustning, högtalare med mera) lyxmärken som bland andra Louis Vuitton, Valentino, Emporio Armani, Burberry, Ralph Lauren, Christina Herrera, Vera Wang, Hugo Boss, Chanel, Manolo Blahnik, Prada, Yves Saint Laurent listan kan göras lång, mycket lång.

Skulle man vara ute när det är Dubais shoppingfestival i januari-februari eller under rean i juni-juli kan man göra riktiga fynd. Det är allt som oftast rea i en eller flera butiker året om utan någon särskild anledning. Ju mer man handlar desto mer tjänar man, eller hur var det nu? Vidare är det lätt att shoppa och allt är organiserat runt shopping, pengarna skall helt enkelt rulla… Shoppingcentrum (mall) går det tretton på ett dussin och de är enorma. Öppettiderna skulle få facket att rasa. Man kan starta klockan tio och hålla på tills att man svimmar (”shop till you drop”, helt enkelt) det vill säga till midnatt. Inom mallets väggar finns alla bekvämligheter, restauranger, caféer, biografer, moskéer, frisörer, spa- anläggningar, barnpassning (stora lekparker), snygga toaletter med amningsrum, gym, underhållning, bärare av matvaror, gratis parkering med män som tvättar din bil för c:a trettio kronor och slutligen långa taxiköer där man garanterat får tag på en taxi när man långt om länge vill åka hem. 

En annan anledning till att shoppingcentrum är otroligt populära tillhåll är att det finns helt enkelt ingen annanstans att ta vägen när hettan är påträngande om man inte vill åka hem till varandra. Det är mycket behagligt och svalt inom mallets väggar, vilket inte är fallet när man kommer utanför. Människor träffas på mallen, äter och umgås. Det är mest märkbart på kvällar och helger. En fredagseftermiddag på ett shoppingmall är näst intill outhärdligt. Har man den minsta lilla antydan till trängselfobi så skall man hålla sig borta. 

Påpekas bör att vi ännu inte har någon konsumenträttslag här. Lämna en vara i retur och få pengarna tillbaka är krångligt och näst intill omöjligt. Är man av någon anledning inte nöjd så tillämpas kreditnota eller ett direkt byte till en annan vara med samma pris. Reavaror bytes aldrig. Utan kvitto på varan gör man sig icke besvär.