Family in Dubai

Karta

Förenade Arabemiraten ligger vid den Arabiska (Persiska) gulfen. Handel har varit en av de största inkomstkällorna genom historien, ändå från 3000 f kr till nutid. Dubai, med sitt strategiska läge har varit en av de viktigaste handelsstäderna i Gulfen. Dubais tidiga historia är nära länkat med Islams utbredning efter Muhammeds död på 600 talet. Islam grundades i nuvarande SaudiArabien och spreds genom Mellanöstern och till länderna runt Medelhavet. Efter 1000talet har islams styrka varierat, och både mongoler, turkar och ottomaner har passerat förbi i historien. Alla har på sitt sätt satt sin prägel på området där vi befinner oss.

På 1700 talet stagnerade islams välde och kolonisationen satte fart. Både Britter och Portugiser ville erövra den strategiska position som Dubai hade mellan Europa och Indien. Både europeiska och arabiska skep patrullerade i området för att hålla fritt från pirater. Brittiska skepp försökte att hålla vägen fri till Indien. I området runt Ras Al Khaiman härjade många pirater och det kallades Pirates Coast. Det gjordes flera försök till fred, men inte förran 1835, då alla sheiker gick med på ett fredsavtal blev det lugnare. Sheikerna kallades ”Trucial Sheikhdoms eller Trucial Coast” och 1892 skrev de ett avtal som knöt dem närmare Britterna. Det innebar att Sheikerna inte skulle ingå avtal med något annat land än Storbritannien. I gengäld lovade britterna att skydda kusten och havet, och bistå vid eventuella attacker.Al Maktoum är familjen som styr Dubai.

Al Maktoum härstammar från Bani Yas, som även den styrande familjen i Abu Dhabi.  Bani Yas var en rik beduinklan som härskade i större delen av nuvarande UAE från 1500talet och framåt. 1762 upptäckte man vatten i Abu Dhabi och staden skapades av en klan från Bani Yas. 1833 tog 800 medlemmar av Bani Yas klanen, under ledning av Maktoum bin Butti, ledningen i Dubai och skapade Al Maktoums dynasti. Den mest tongivande medlemmen i familjen är Sheikh Rashid II bin Said Al Maktoum som ledde Dubai från 1958 till 1990 och som är far till nuvarande regent Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. På 60 talet var Dubai den ledande emiraten, trots att man hittat olja i Abu Dhab 1958.

1967 valdes His Higness Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan från Abu Dhabi till president, och då förändrades maktprofilen något. Britterna hade tidigare startat ett utvecklingsdepartement för att utveckla emiraten. Sheikerna tog själva över detta och skapade ”Trucial States Council”. Det avslutades när United Arab Emirates skapades 1971.Britterna annonserade 1968 att de ville dra sig tillbaka. Områdena i Trucial Coast var Baharain, Quatar samt emiraten i UAE. Baharain och Quatar ville bli självständiga, men de övriga kom överens om att bilda UAE. UAE bildades 1971 och består av emiraten Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah ( gick med 1972), Ajman och Fujairah. I Dubai finns en stor flaggstolpe vid Beach Road nära Satwa. Det är ett minnesmärke av unionen 1971.

Mellanöstern har en lång historia av krig och övertag samt olika styrande makthungriga generaler. Det har gjort att familjesammanhållningen är mycket stark. I de olika emiraten finns en styrande familj, som ser till att de sina har det bra och bibehåller sin position. UAE s historia är inte utan diskussioner, hot och oenighet. Under 70talet hotade presidenten att avgå om inte emiraten enades om gränsdragningarna i landet. Det märks tydligt i Dubai att Sheik Muhammed bin Rashid al Maktoum, ruler of Dubai, vice president of UAE ser till sitt emirats bästa.