Family in Dubai

Hitta ett hem

Ni har bestämt er, kontraktet är signerat och det är dags att hitta en bostad. Den här ordningen är att föredra! Sätt inte igång med att leta bostad innan ni verkligen har bestämt er för en flytt. Ingen mäklare är pigg på att visa bostäder förrän ni vet när ni skall flytta och kan ge dem ett datum. Mäklarna här jobbar på provision och har alls ingen lust att visa bostäder för någon som inte vet riktigt säkert om de verkligen skall flytta till Dubai.

Funder först över om ni vill bo i ett hus eller en lägenhet och vilken budget ni har tänkt er.

Det finns massor av mäklare i Dubai, ”real estate agencies”. Än så länge tycks det inte finnas några särskilda regler för hur dessa byråer skall sköta sin verksamhet. När man kommer fån ett land som Sverige med ordning och reda blir man ganska snart galen när man inser att mäklarverksamheten här är en djungel. Vi är t ex vana vid att en mäklare sköter ett hus. Här kan fem mäklare ha samma hus. Det ställer förståss till trubbel om huset redan skulle vara uthyrt hos en av mäklarfirmorna och du ger en handpenning på det hos en annan. Det kan även hända att huset har en billigare hyra hos en av firmorna, vilket var fallet när vi hyrde det hus vi nu bor i.

Allt som oftast händer det att mäklarna tänjer på sanningen, det kan vara bra att ha i bakhuvudet.

Ett gott råd, kontakta mig:-)! Med min hjälp kommer denna procedur och utmaning bli betydligt mer positiv än om ni själva ger er kast med mäklarna. Jag kan även visa er de olika områdena så att ni får en uppfattning om hur de ser ut och var de ligger.

Väljer ändå ni att ta saken i egna händer så läs dessa kommande rader noggrant.

När man är ute på ”househunting” skall man vara ganska tuff och skaffa sig lite ”attityd”.  Det är en stor fördel om man har sin budget helt klart för sig. Har man tänkt att spendera 200 000AED/år i hyra så säg då till mäklaren att ni vill titta på bostäder som koster 180 000AED, tro mig, de kommer visa er hus för 200 000!

När man själv ringer till en ”mäklare” efter att ha hittat en annons på ett hus som man skulle vilja se så händer ofta att de svarar att det aktuella huset redan är uthyrt. De tillägger i samma andetag att de däremot har flera liknande, till ett något högre pris, att visa dig.

Mäklaren vill att man ger en handpenning så fort att man har bestämt sig. Även om du lagt handpenning på ett hus, så är det inte säkert att du får det. Det är snarare så att firman ringer nästa dag och meddelar att ägaren fått ett nytt bud. Vill du ha huset måste du höja. Räkna inte med att allt som sägs är sant. De vill gärna pressa sina kunder lite… Att ha is i magen passar bra nu.

Ofta vill ägaren (landlord) ha hela årshyran betald med en check, alltså inte månadsvis som hemma. Om man har råd med att betala hela årshyran i ett svep så använd det som en del av förhandlingen. Vill man inte betala allt på en gång så kan en del ägare acceptera upp till fyra checkar.

Försök också att förhandla fram en hyra som täcker två år, så slipper ni en hyreshöjning på fem procent efter första året. Varje år har ägaren rätt att höja hyran med fem procent.

Det inte ovanligt att ägaren anhåller om hyran redan kommande månad även om ni inte skall flytta in förrän om fyra månader. Ha iåtanke att det finns många hus att hyra.

Hittar ni ett objekt som tilltalar er och mäklaren inte har fem andra andra spekulanter, så pruta, det kan funka. Å andra sidan väljer en del ägare att låta huset stå tomt om han ionte får det begärda priset.

Skulle man tröttna på mäklarna kan man ta saken i egna händer. Leta efter ”To let” skyltar som sitter uppe på husen och ring det angivna numret. Nu kan man förhandla direkt med ägaren och detta kan medföra betydligt bättre priser. Återigen, allt som sägs är inte sant. Huset kanske ser skruttigt ut på insidan och luktar död råtta, fastän ägaren påstår att det nästan är nybyggt och de förra hyresgästerna flyttade ut förra veckan. Gå på magkänslan.


Köpa eller hyra?

Nästan alla våra vänner och bekanta hyr sitt boende. En av anledningarna är självfallet att bostadspriserna är höga. En annan anledning är att kvalitén på bostäderna är ganska dålig. En tredje anledning kan vara att de flesta av oss är här under en begränsad tid och när det är dags att fara hem kanske det inte riktigt är säljläge. De som har köpt har i allmänhet gjort det för flera år sedan när priset fortfarande var resonabelt. Nu är priserna betydligt högre även om de rasat en hel del även här. Om man vill köpa sitt boende och väljer något nybyggt så var medvetna om att husen och lägenheterna aldrig är klara på det utlovade datumet. De som hade köpt ett hus på palmen fick vänta mer än ett år längre än beräknat. De flesta objekt hinner byta ägare många gånger innan de ens är klara, vilket trissar upp priserna. Hittar ni ert drömboende och vill slå till, så sköts hela köpprocessen via en bank. Pappersexercisen är omfattande och dryg.

När man hyr ett hus eller en lägenhet får man i allmänhet inte förändra något. Skulle man känna sig spyfärdig varje morgon över det fula kaklet i köket så kan det hända att ägaren accepterar att man byter ut det på egen bekostnad. Hemmet måste återställas i ursprungligt skick när man lämnar det d.v.s. måla över skavankerna på väggarna och fylla i alla hål i efter tavlor. Har man lyckats få upp ett snyggt och neutralt kakel i köket kan det säkert få sitta kvar…