Family in Dubai

Desert Island Resort

Helt nyöppnat är Resort på Sir Bani Yas Island. Nyöppnade hotell tilltalar oss, så vi bokade ett rum för tre nätter. Detta resort tillhör en hotellkedja vi gillar och ligger på en tidigare privat ö utanför Abu Dhabi. Ön, Sir Bani Yas, utvecklades till ett privat djurreservat av Shejk Zayed bin Sultan Al Nahyan, (1918 —2 november 2004). Shejken styrde över Abu Dhabi och var president i UAE i trettio år (1971-2004). Shejkens passion var att bevara djurarter och hans önskan var att ön en dag skulle öppnas för allmänheten. Hans eget palats besöks fortfarande av familjemedlemmar medan gästhuset har byggs om till ett lyxigt Anantara hotell.                  

Från Dubai kan man räkna med att det tar fyra timmar att köra till den blygsamma hamnen från vilken vi transporterades i 20 minuter med snabbåt över till ön. Efter båten åkte vi buss i ytterligare 20 minuter. En guide berättade i stora drag om ön.

Barnen var glada över att få åka tre olika transportmedel under samma dag bil, båt och buss. Hotellets inredning är smakfull och bakom receptionen täcks hela väggen av ett vattenfall. Vi bjöds på alkoholfri uppfriskning och visades till vårt rymliga rum. Hotellet erbjuder fyra olika aktiviteter: Kayaking, mountain biking, snorkling och game drive. Vi nöjde oss med game drive vilket innebär att man får åka runt på ön i en halv dag och studera grönskan liksom djurlivet. Guiden berättade för oss att ön egentligen är öken som är täckt av 2 200 mil långt konstbevattningssystem. Shejken har låtit plantera tre miljoner träd varav två miljoner uppskattas fortfarande vara vid livet.

När man anländer till ön ombeds man skriva sitt namn på en lapp och sedan planterar de ett nytt träd i ditt namn. Tanken är god men är det vettigt att spendera extrema mängder vatten för att bemästra naturen?

 För en svensk som är van vid grönskande natur inpå husknuten imponeras knappast av grönskan på ön. Djuren däremot är många och roliga att titta på. Det kryllar av gaseller, oryxer, strutsar och inte minst giraffer. Shejken var mycket förtjust i att handmata giraffer. 

Vistelsen höjdpunkt var poolen eftersom att den var rejält uppvärmd. Barnen älskade varenda minut i varmvattnet. Jag njöt av att simma varje morgon och beundrade samtidigt den makalösa soluppgången. Vädret var för övrigt ganska kyligt vilket gjorde varmvattnet ännu mer lockande. Maten var god. Vi är oerhört förtjusta i god mat och kan åka långt för en matupplevelse.

Vi tvekar inte mellan att välja en middag på en restaurang med stjärna/or i Guide Rouge (Michelin) i stället för tio middagar på en mellanklass restaurang. Vi är helt enkelt kräsna när det kommer till restauranger. Vi åt både bufféer och från à la carte och allt var bra men långt ifrån det bästa vi har ätit. 

På vägen hem avnjöt vi en fredagsbrunch på Danat Resort Jebel Danat. Ytterligare ett betongkomplex till hotell. Här i UAE går det tretton på ett dussin. Buffén var klart godkänt och höll högre klass än buffén på Anantara. Sammanfattningsvis är vi nöjda med vistelsen men två nätter räcker gott.   

 

När kommer båten?