Family in Dubai

Kids Cottage

Dagis (Nurseries)

Det finns många dagis i Dubai och det är betydligt lättare att hitta en plats åt sitt barn på ett dagis än vad det är på en skola. Barnen kan börja på dagis från tre månaders ålder och gå kvar fram tills att de är fyra år. Det finns en del dagis som tar emot barn som är fyra år och äldre om de är nyinflyttade och inte kan engelska. Nursery skiljer sig en hel del ifrån våra dagis.

Grundtanken med nursery är att förbereda barnet inför skolan, inte så mycket fri utelek med andra ord. Det finns helt enkelt inte så stora lekområden utomhus, lokalerna är mindre och barngrupperna är relativt stora, runt 20 barn per grupp. Vanligtvis är det en utbildad förskolelärare och en assistent i grupperna.

Barnen håller sig i allmänhet i ett ganska litet rum under en timme för att sedan förflytta sig till ett annat litet rum under nästa timme. De aktiveras med ritning, sång, gymnastik, läsning, lek i avsedda lekrum m.m. Det finns oftast inte utrymme för en sovstund.  Barnen börjar vid 8 tiden och slutar vid 12 tiden.

Morgonklasser (”early bird”) och eftermiddagar erbjuds på de flesta ställen, mot en extra avgift. Barnen tar med sig ett litet mellanmål hemifrån.  Dagisöppettider följer skolornas (någorlunda).

Året är indelat i tre terminer. Första terminen börjar i början av september och slutar en vecka innan julafton. Under hösten infaller flera lovdagar och oftast en till två veckors lov i början på december. Den andra terminen startar runt den 5 januari och slutar i början av april. En del skolor tillämpar ett par dagars ”sportlov”. Påsklovet är mellan första och andra terminen, i två veckor. Sista terminen börjar i mitten på april och slutar runt midsommar. Observera att detta är en generalisering, kolla upp vad som gäller på ert dagis! 

Man kan välja på Montessori, brittiskt, franskt och internationellt curriculum. Är ni speciellt angelägna om att dagiset skall undervisa enligt Maria Montessoris metod så kontrollera att det verkligen är så. Jag har varit på ”Montessoridagis” där Montessori mest existerar i namnet på dagiset.  

Kostnaden för dagis är hög. Ett år på dagis kan kosta upp till 40.000 kr/barn. De flesta dagis tillämpar kösystem. Ni sätter upp ert barn på väntelistan, betalar en anmälningsavgift (som inte betalas tillbaka) och hoppas på att barnet skall få en plats. Ni måste ta med 2 eller fler passfoton på barnet, passet och en kopia av passet, era egna pass, vaccinationskortet (”hälsokortet” som man får på BVC) och ett födelsebevis. Ring och boka en tid för besök. Föreståndaren brukar inte uppskatta att man bara dyker upp. En del nursery har speciella dagar då de visar runt. 

Besök flera olika dagis innan ni väljer!

Kvalitén varierar avsevärt. Det kan vara lång väntelista på de mest populära. Var enträgen på telefonen och besök det dagis du är intresserad av med jämna mellanrum. Blöjfria barn tycks ha förtur. Inga språkkrav finns. Alla medel är tillåtna för att få in ditt barn på det dagis som du anser vara bäst. Jag klädde själv mitt barn i de danska färgerna varje gång vi var på besök eftersom att föreståndaren är en mycket trevlig danska. Det gäller att vara påhittig…

Vi har haft/har själva våra barn på Kids Cottage Nursery, Seashell Nursery, Raffles i Lakes och Wonder Years i Victory Heights. Vi är mycket nöjda med våra val.