Family in Dubai

I början kan det var rätt besvärligt att handla mat. Man har bekymmer med att, inte bara hitta en mataffär man trivs med utan även att hitta bland det enorma utbudet av varor. Tänk att här finns det nio sorters bananer att välja på! En del är sorgligt små och en del groteskt stora. Gula, gröna, bruna och röda. Är bananerna fina? Ja dom är fina!

Tappa inte hoppet, det blir bättre och man vänjer sig eller snarare accepterar att det inte är som hemma. Kvalitén på maten varierar. Det finns massor av härlig och saftig frukt till låga priser. Vi unnar oss fikon, mango, ananas, granatäpple och färsk kokosnöt till vardags. De lokala mejeriprodukterna har jag hört en hel del negativt om. Man kan ju fundera på var korna finns och vad de äter. Tursamt nog kan man hitta en hel del mejeriprodukter från Frankrike och även en del från England. Samma sak gäller köttet, allra helst kycklingen. Den inhemska kycklingen har inte något gott rykte.

Kött från t ex Australien och Argentina är vanligt. En naturlig fråga är förstås om man kan köpa skinka. Det går utmärkt, de flesta affärer har en avdelning de kallar ”not for muslims” där man till och med kan hitta en fin skinka att koka till julen.    

Förr oss som vill handla ekologiskt skall här leta efter den mat som kallas organisk. I de franska matvarukedjorna heter motsvarande mat biologisk. Utbudet är tyvärr begränsat. I Dubai finns människor från världens alla hörn och många mataffärer har därför satsat på     t ex asiatiskt, indiskt, amerikanskt, franskt osv. Det är spännande att botanisera bland alla hyllmetrar av exotisk mat. Vi från Sverige är vana vid poängkort och rabatter på våra mataffärer, det har vi inte lyckats med att hitta här. Ibland kan en del affärer ha erbjudanden av typen ”köp två men betala för en”.  

I de stora mataffärerna hittar man inte bara mat utan även leksaker, hemelektronik, kläder, kosmetika och husgeråd.