Home sweet home?
▫ Hyrorna är höga och höjs varje år. Regeringen har infört ett hyreshöjningsstak (5%) men en del landlords (ägaren till bostaden) lyckas ta sig runt regelverket. I så fall så är det kanske en god idé att se sig om efter en ny bostad.
▫ Ägaren har rätt att ber er flytta han själv skall flytta in i bostaden, inte annars.
▫ Ägaren struntar i alla bekymmer som du kan ha med din bostad. Du får själv fixa allt som krånglar efter bästa förmåga. Räkna med problem. Det kan vara allt från att luftkonditioneringen havererar när det är 50 grader ute, avloppsröret kollapsar, vattnet försvinner, ohyra i köket och sprickor i väggarna.
▫ Ingenting ingår i boendet. Alla vitvaror i köket och tvättstugan måste ni köpa själva. Om ni erbjuds köpa de föregående hyresgästernas vitvaror, kolla upp hur gamla de är och köp inte okända märken.
Vi handlade alla våra vitvaror i samma affär och tänkte oss att det måste vara praktiskt med tanke på leveransen. Vad vi misstog oss! I början på den aktuella veckan kom spisen stor och tung. Någon dag därefter kom kåpan. Ett par timmar senare samma dag var det dags för kylskåpet som visade sig vara för stort för dörrhålet. Senare under veckan kom även diskmaskinen och microvågsugnen. Leveransen tog nästan en hel vecka. Dammsugaren kom inte överhuvudtaget.
▫ Gardinuppsättningar kan bli en kostsam historia och man behöver hjälp med att borra i de stenhårda betongväggarna.
▫ I en del hus finns inte heller några förvaringsutrymmen utan ni får själva köpa garderober och hyllor.
▫ Ägaren vill ofta ha hela årshyran betald direkt. Om ni har ekonomisk möjlighet att betala allt på ett bräde så använd det som ett argument att sänka hyran något.
▫ Förutom hyran tillkommer en avgift för gas, el och vatten. Bor ni i en lägenhet brukar man betala extra för sin parkeringsplats.
▫ Underhåll och skötsel av trädgård och eventuell pool får man bekosta själv.
Byggföretagen i Dubai bygger hellre än bra.
Skall vi verkligen bo här?
När man först kommer till Dubai slås man av att det är så dammigt, rörigt, varmt och vissa delar påminner om en enorm byggarbetsplats. Samtidigt kan man inte låta bli att bli imponerad av byggnaderna, utbudet och den storslagna andan.
I denna, kontrasternas stad skall man alltså bo men var? Det är en god idé att kontakta mig så visar jag er runt och berättar om fördelarna och nackdelarna med de olika områden. Vidare kan jag visa er skolor och även berätta om dem.
Hus eller lägenhet?
I bostäderna räknar man bara sovrummen. I ett hus eller en lägenhet med t ex tre sovrum finns det alltid ett (ibland två) vardagsrum, ett maidsrum (som med svenska mått mätt skulle betecknas som skrubb eller rymligare garderob), flera toaletter (ibland en till varje rum) och ofta en möblerbar hall.
De flesta svenskar väljer att bosätta sig i ett hus. Det är härligt med en egen trädgård och kanske en egen pool. Barnen kan ta cykeln till grannen, du kan odla ditt trädgårdsintresse och ni kan ha mysiga grillkvällar. Du har ett garage att förvara inte bara bilen, utan även en och annan flyttkartong och trädgårdsmöblerna (under de kokheta och dammiga sommarmånaderna). Är huset nybyggt får ni själva bekosta anläggningen av trädgården.
Å andra sidan brukar ett liv i en lägenhet medföra lite extra lyx som gym i huset, stor gemensam pool och balkong med utsikt. Ofta finns det restauranger, liten mataffär, kemtvätt och frisör inom lägenhetsområdet. Ibland kan det upplevas som en fördel att inte ha för mycket kontakt med sina grannar.
Välj bort hus och lägenheter som är över tio år gamla. Slitaget på bostäderna är enormt och de är slarvigt byggda. Man vill inte ens tänka på vilken snuskig bakteriehärd AC:n är när den har många år på nacken.
Lägenheter
Hus