Family in Dubai

Souker

För er som skall besöka Dubai och för er som bor i Dubai och får besök hemifrån så är en tur till Deiras souker ett måste. 

En souk är en traditionell arabisk marknad där allehanda varor säljs. De mest välbesökta soukerna ligger runt Dubai Creek. Man kan ta sig över floden med en Arbrabåt eller be en taxichaufför köra runt till de olika ställena. Egen bil går också bra men det kan vara svårt att hitta parkering. De mest populära soukerna med guld och kryddor ligger på Deirasidan. Man hittar även en mängd andra varor som t ex de populära shishas (vattenpipor), arabiska mustiga parfymer, magdansutstyrsel, sjungande plyschkameler och allt annat som kan vara bra att ha... Är man lagd åt det morgonpigga hållet kan vara på plats redan vid sju snåret och kan då handla i lugn och ro fram till lunch när de flesta affärer stänger. De öppnar igen på sen eftermiddag för att sedan stänga först runt 22 tiden. På fredagar öppnar de flesta på eftermiddagen och håller stängt på förmiddagen. En fredag kväll i dessa kvarter är en exotisk upplevelse! Värmen är mindre påträngande på kvällen, det luktar gott av nybakat bröd och spännande mat, många människor spenderar sin lediga kväll med att strosa runt och man häpnar över alla varor. Det känns att man är i Mellanöstern. Kontrasten är enorm mot de välorganiserade, kliniskt rena och klimatiserade mallen.


Kryddsoukerna

Kryddaffärerna säljer kryddor, nötter, torkad frukt och godis, allt till mycket låga priser jämfört med i Sverige. Smaka är välkommet och har man barn med sig bjuds de ofta på någon godsak.  


Guldsoukerna

Aldrig någonsin har jag sett så mycket guld och ädelstenar samtidigt! Det glittrar och glimmar så att man blir alldeles bländad. Man inser snabbt att om man söker något litet och diskret så är man ute i ogjort ärende. Här är det rejäla stenar som gäller och stora kreationer i guld. Allt är guld som glimmar och plånboken känns betydligt lättare om man väljer att inhandla den pjäs man insett att man inte kan leva utan. Pruta ingår i köpupplevelsen men tro inte att ”special price for you my friend” är så särskilt speciellt. Guldpriset är detsamma varhelst i Dubai du vänder dig. Säljaren väger varan och du betalar per gram. När det gäller diamanter och andra ädelstenar varierar priset. Jämför man med svenska priser är det mycket förmånligt att handla här. Man besöker kanske guldsouken mest för att det är en spännande upplevelse än för att handla. Jag rekommenderar starkt andra ställen till mina kunder. Om man verkligen är intresserad av att handla juveler kan det vara en god idé att i förväg ha bestämt sig för vilken kvalité och storlek man önskar på sin ädelsten samt att besöka flera olika butiker. Det finns ett stort utbud av varor och många olika affärer i de olika shoppingkomplexen. Det är inte heller fel att vara en smula påläst eller ta med sig någon som har koll på de lockande och sprakande diamanterna. Man blir lätt fartblind… Vad som är allra mest förmånligt är att låta en guldsmed tillverka ett smycke speciellt för dig. Du kommer  då att ha betydligt större framgång i prutandets konst eftersom att hantverk är mycket billigt.  Läs mer här.


Fisksouken

Lätt att hitta, följ doften. Det finns i Deira och det är en stor fiskmarkand i stil med ”feskekörka”. Hit bör man komma tidigt på morgonen och handla den alldeles färska fisken. Det finns massor av spännande fiskar man aldrig tidigare skådat. Försäljaren rensar och filéar och du åker direkt hem och lägger den i ditt kylskåp. 


Karama Souk

Ligger i området som heter Karama. Hit söker man sig om man vill hitta en kopia på den läckra väskan i skyltfönstret hos Louis Vuitton. Det finns ingen hejd på försäljarna och priserna är låga, kvalitén likaså och du kan glad i hågen släpa hem alla de stora märkena för pyttesmå priser. Försäljaren tar med dig till hans lilla förråd på någon bakgata och visar sina kopior, du prutar rejält, dra av 50 %, pengar byts mot vara och ni går tillbaka till hans lilla souk igen. Marknaden för kopior är stor men inte tillåten 


Souken på Madinat Jumeirah

Detta är en nyskapad, organiserad och tillrättalagd souk. Ett, men i själva verket tre, sammanbyggda, hotell där man har byggt upp en souk. Här kan man gå och strosa, titta på folk, titta på den färgsprakande inredningen, titta ut på en konstgjord sjö, äta, handla (ganska dyrt men under lugna former) och nästan tro att man är på en riktigt gammeldags marknadsplats i Mellanöstern. En liten tur i en arbra (traditionell båt) kanske kan locka? Ett litet bekymmer finns dock, man går väldigt lätt vilse! 

Ligger längs Beach road i Umm Suqeim 

Öppettider: Sön-ons 10-22, tor-lör 10-24Telefon: (+ 971) 4 366 8888www.madinatjumeirah.com/shopping/    

En tur med abra kostar 70AED/vuxen och 40AED/barn om man inte bor på hotellet.